5 tipov ako podporiť imunitu na prírodnej báze

Premenlivé a sychravé počasie každoročne praje vírusom a chorobám. Až vtedy sa väčšina ľudí začne viac zaujímať o to, ako podporiť imunitu.
Ako to urobiť nenásilne a prirodzene, s maximálnou pomocou matky prírody? Dá sa to aj bez toho, aby vás každý deň čakala plná hrsť doplnkov výživy?
Ako podporiť imunitu?
Imunita nemá gombík na zapnutie ako napríklad televízia. Neaktivujú ju drahé suplementy, ale „maká" stále. Keď spíme, keď pracujeme – dokonca aj vtedy, keď na ňu kašleme. Okrem dostatku ovocia a zeleniny je dôležitý aj pohyb, spánok alebo to, ako zvládame stres.
Popri tom však často zabúdame na nenápadné poklady, ktoré nám s podporou imunity účinne a lacno pomôžu. Ktoré sú to?
Kyslá kapusta poteší hlavne črevá
Tento poklad starých materí bol kedysi tradičnou súčasťou našej kuchyne. Postupne ju vytláčajú modernejšie potraviny, no v účinkoch na zdravie jej často nesiahajú ani po členky.
Kyslá alebo aj kvasená kapusta je prirodzeným zdrojom probiotických kultúr. Obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ale aj vitamín C a vlákninu. Prospešné baktérie sa živia zvyškami vlákniny, ktoré v tenkom čreve nedokážeme stráviť. A práve kombinácia probiotík a vlákniny je dôvodom, prečo je kyslá kapusta ideálny spôsob posilnenia imunity.
Oplatí sa pritom investovať do kvalitnej domácej kapusty: žiadna sa nevyrovná tej, ktorú s láskou robili naše babičky.
Zázvor nie je iba do čaju
Obdobie teplých zázvorových čajov skončilo a nastáva obdobie limonád. Zázvor v zime zahreje, no chuťou vás prekvapí aj v osviežujúcej letnej limonáde.
Obsahuje gingerol, ktorý má silné protizápalové a antioxidačné účinky. Využijete ho nielen na pitie, ale aj ako koreninu či prísadu do exotických jedál.
Okrem pozitívneho vplyvu na imunitu a pomoc pri nachladnutí je vyhľadávaný aj kvôli jeho schopnosti naštartovať spaľovanie tukov.
Rakytník rešetliakový skrýva v bobuľkách poklad
Pôvodne himalájsky ker dnes nájdeme hojne aj na území Slovenska. Nazýva sa aj „prírodné zlato" – a jeho nutričné vlastnosti vás presvedčia o tom, že právom. Obsahuje vitamíny A, D, E, K, B a obzvlášť bohatý je na vitamín C: už približne 10 bobúľ vám zabezpečí dennú odporúčanú dávku céčka.
Okrem toho obsahuje cenné karotenoidy, bioflavonoidy a ďalšie bioaktívne látky, ktoré podporia imunitu za každých okolností.
Semienka bobulí sú bohaté aj na nenasýtené mastné kyseliny, u ktorých sú známe účinky na zdravie srdca, ciev aj mozgu. Z jednej tony plodov je možné získať iba 20 litrov oleja. Je preto veľmi vzácny a vyhľadávaný.
Môžete ho použiť zvonka, častejšia je ale jeho konzumácia: preventívne ráno nalačno 1 čajová lyžička. A ak vám naozaj „horí za pätami", odporúčané sú až 3 čajové lyžičky 10 – 15 minút pred jedlom. Za studena lisovaný 100 % rakytníkový olej môžete vyskúšať aj priamo u nás.
Paprika – kedy ju prestaneme podceňovať?
Vedeli ste, že paprika obsahuje viac vitamínu C ako citrón? Už jeden kus denne stačí na to, aby ste zjedli potrebnú dávku céčka. Vďaka širokému farebnému spektru si viete vybrať papriku doslova namieru. Zeaxantíny a luteín zo žltej papriky podporia zdravie očí, červená zase vyniká obsahom lykopénu a betakaroténu.
Chlorella skvelo funguje s ostatnými zelenými superpotravinami
Nenápadná jednobunková riasa, ktorá ukrýva nálož vitamínov, minerálov, chlorofylu aj betakaroténu. Okrem toho má extrémne vysoký obsah nukleových kyselín, ktoré tvoria absolútny základ všetkého živého na Zemi.
Užívanie chlorelly sa odporúča na dlhodobej báze – vhodné je doplniť ju aj inými „zelenými potravinami", ako je napríklad zelený jačmeň alebo spirulina. Často ich v produktoch nájdete spolu, pretože sa navzájom v účinku podporujú.
Kompletnú ponuku prírodných zelených potravín nájdete tu.
A aký je váš recept na podporu imunity? Budeme radi, ak sa s nami podelíte v komentároch.
Ďalšie zaujímavé články, ktoré by vás tiež mohli zaujímať 
Najčítanejšie články
Nedokážete odolať jedlu? Môže za to hyperpalatabilita!
Prebiotiká a probiotiká – podporte imunitu prirodzene
TOXÍNY. Poznáte ich nebezpečný vplyv na organizmus? Pomôžte organizmu bojovať proti nim
O káve trochu inak: dá sa piť viac ekologicky?
PERUÁNSKE BYLINY – silný liek našich predkov. Aké je ich tisícročné tajomstvo?