Stretávate sa často s pojmami ako je prepustené alebo ghee maslo a vôbec netušíte o čo ide? Často môžete nájsť rôzne skomoleniny ako je ghi, ghí alebo dokonca gi maslo.
Všetky tieto výrazy sú pomenovania pre kvalitné a veľmi výživné maslo. V dnešnom článku vám predstavíme produkt, ktorý je vhodný pre každého!
Poďme sa bližšie pozrieť na toto maslo.
Obsah článku
Čo to je Ghee maslo alebo prepustené maslo?
ORIGINAL GHEE
- najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu
- neobsahuje vodu, bielkoviny ani laktózu
- bohaté na vitamíny A, D a K
- skvelý zdroj omega 3 mastných kyselín
- vyrobené z Alpského mlieka
- len tak ľahko sa nepripáli
Prepustené maslo alebo inými slovami ghee maslo, je maslo, ktoré je zbavené vody, bielkovín, netukových súčastí a nečistôt.
Môžeme povedať, že ide o čistý tuk! Takto spracované maslo má oveľa lepšiu skladovateľnosť a vydrží vám skutočne veľmi dlho. Ak ide o kvalitné ghee maslo, tak jeho zloženie by malo byť na 99,9% tvorené iba tukom.
Jeho unikátna chuť a konzistencia je spôsobená dlhším varom masla.
To je však iba veľmi zjednodušený postup. Celá výroba tohoto masla je zložená z procesov pomalého praženia, niekoľko násobnej filtrácie a následného odstránenia vody a bielkovín.
V skratke je to čistý mliečny tuk vyrobený z kvalitného masla. Ghee je podobne výživné ako je kokosový olej.
Pýtate sa aké sú rozdiely oproti klasickému maslu? Nasledujúci obrázok vám to rýchlo ozrejmí.
Maslo Ghee použitie, účinky a výhody
Ghee maslo má naozaj široké využitie. Podobne ako klasické maslo je vhodné napríklad na varenie, pečenie a všade tam, kde klasické maslo.
Hlavný rozdiel je v tom, že toto maslo je vhodné na dlhšiu tepelnú úpravu pretože má vysoký bod pripálenia (232°C).
Nebojte sa ho použiť tiež v studenej kuchyni. Môžete z neho vyrábať nátierky, pomazánky a rôzne iné krémy.
Jeho veľko výhodou je skvelá oriešková chuť, takže ho môžete kľudne natrieť na chleba a zjesť samotné.
- Má vysoký bod pripálenia (232°C) = nepripaľuje sa
- Netreba ho uschovávať ho v chladničke
- Neobsahuje laktózu = vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou
- Je vhodné na vonkajšie použitie – namiesto krému, na kĺby, na hojenie rán a podobne
- Má skvelú orieškovú chuť
- Je bohaté na vitamíny A, D a E
- Obsahuje kyselinu maslovú, ktorá podporuje hladinu inzulínu
- Podporuje pevné kosti vďaka obsahu Vitamínu K
- Spaľuje tuky vďaka čomu nastáva zníženie telesnej váhy
- Podporuje trávenie
- Vďaka kyseline maslovej pôsobí protizápalovo
- Chráni organizmus pred následkami oxidačného stresu
- Stimuluje produkciu žalúdočných štiav
- Vitamín A je vhodný na podporu zraku
- Je vhodné ako naštartovanie a podpora imunitného systému
Ako sa vyrába? + video
Prepustené maslo si tiež môžete vyrobiť aj doma.
Nie je to najjednoduchšie, a preto si ho väčšina ľudí kupuje v obchode. Ďalšia vec je to, že doma vyrobené maslo nebude tak kvalitné, ako to zakúpené. Samozrejme ak sa bavíme o tom, že si zadovážite ghee maslo prvotriednej kvality.
- Z 1kg masla vyrobíte cca 7dcl prepusteného masla.
- Maslo nakrájajte na kocky a vložte do kvalitného hrnca, tak aby sa nepripálilo.
- Maslo pomaly priveďte do varu a občas premiešajte.
- Akonáhle začne vrieť, uberte teplotu.
- Po cca 20 minútach pomalého a mierneho vrenia by sa mala začať tvoriť pena. To znamená, že sa bielkoviny zrážajú.
- Po cca 30 minútach, keď sú už bielkoviny usadené na dne hrnca, maslo odstavíme a precedíme cez sitko.
- Preceďte ho cca 2-3 krát a máte hotové domáce ghee maslo.
Ak si to neviete predstaviť, v nasledujúcom videu je to veľmi dobre znázornené. Nech sa páči.
Ghee maslo a jeho zloženie
Zloženie masla je veľmi podobné ako zloženie klasického masla.
Pri výrobe takéhoto masla sú odstránené látky ako je voda, bielkoviny, nečistoty a všetky ostatné zložky okrem tukov. Viac info nájdete napríklad na wikipédii.
Kde Ghee maslo kúpiť a aká je jeho cena?
ORIGINAL GHEE
- najkvalitnejšie ghee maslo na našom trhu
- neobsahuje vodu, bielkoviny ani laktózu
- bohaté na vitamíny A, D a K
- skvelý zdroj omega 3 mastných kyselín
- vyrobené z Alpského mlieka
- len tak ľahko sa nepripáli
Cena: 13,90€
Ghee je skvelé a zhodnou náhod mám presne toto od powerlogy a môžem ho len a len odporučiť! :)))
Raz som robila doma ghee. Vôbec ale vôbec to nestojí za tú námahu. Odvtedy ho kupujem.
Prepustene maslo zname stovky rokov dozadu sa zrazu vola GHEE a prislo k nam z Indie 🙂 No jasne, ale ako POSH nezmysel HELOVINSKEJ doby to chapem. Vsetko objavene nasimi predkami s cudzimi nazvami je dnes popularnejsie ako to dobre tradicne.
Radsej keby mladi nepluli na starych ale ucili sa od nich nemuseli by sme zrazu nachadzat uz davno vymyslene.
To ako naozaj Alpske kravy? U nas neexistuju pasene na trave? Naozaj su ludia taki sprosti? Vyhodit 14eur za maslo 410ML… nonsens
Presne tak, ghee maslo bolo využívané už vyše 5000 rokov a jeho korene sú v Indii. Samozrejme, že to nie je žiadna novinka a je už veľmi dlho využívané aj na Slovensku.
Máte pravdu, mladí by sa mali učiť od staršej generácie. Avšak je doba internetu a podľa môjho názoru, radšej nech sa o ghee alebo prepustenom masle dozvedia napríklad z nášho článku, akoby sa o ňom nemali dozvedieť vôbec. 🙂 Prajem vám pekný zvyšok dňa.
ako sory, ale sami vravíte že tradičné..a aký je akože rozdiel medzi tradičným našim a tradičným niečim z cudzích krajín?! to akože ak by niekde predávali inde bryndzu aj to by bolo zlé?
Dobrý deň, Danica. Máte pravdu. Ghee maslo môžeme považovať za tradičné, ako na Slovensku, tak aj v Indii. Je to jedno ako ho budeme nazývať. Hlavné je, že je veľmi zdravé a chutné.
Mňam, videla som to dnes v Tajomstvo mojej kuchyne 🙂 Idem to hneď vyskúšať. Potom dám vedieť ako to dopadlo.