Oregánový olej sa považuje za najsilnejšie prírodné antibiotikum. Obsahuje účinné látky, ktoré dokážu potláčať baktérie, vírusy, parazity a zápaly.
Dnes sa pozrieme na to aké sú jeho ďalšie účinky, cena a to, kde ho môžete najvýhodnejšie zakúpiť.
Produkt | Zloženie | Cena | Kde kúpiť? |
OREGAR oregánový olejček | Oregar je oregánový olejček, ktorý pochádza z divokého oregána. | od 11,20€ | |
BIO oregánový olej | Bio oregánový olej. Podporuje trávenie, dýchanie a funkcie kĺbov. | od 21,00€ | |
Oregánový olej | Skvelý spôsob ako bojovať proti baktériám, vírusom, infekciám, mikróbom a parazitom. | od 12,90€ |
Obsah článku
- Čo je to oregánový olej?
- Účinky
- Zdravotné prínosy oleja z oregana
- Domáci olej
- Postup výroby domáceho oregánového oleja
- Použitie oleja
- Za všetkým je Pamajorán obyčajný
- Využitie v kuchyni
- A čo tak víno?
- Ako pestovať oregano
- Kedy žať a ako uchovať
- Babské rady
- Liečivé účinky
- Domáci slaný závin s oreganom
- Najčastejšie otázky
- Upozornenia
- Zloženie
- Skúsenosti a naše hodnotenie
Čo je to oregánový olej?
Oregáno alebo viac známy slovenský názov pamajorán obyčajný je rastlina, ktorá pochádza z vyšších nadmorských výšok.
Vyskytuje sa v pohorí s názvom „Oregano“. Slovo oregano znamená v preklade „potešenie z hôr“.
Oregáno je rozšírené v celej Európe a Ázii. Je pestované na korenie alebo oleje. Ide o trvácu bylinu, ktorá je vysoká približne 30-60 cm. Kvitne od júna do augusta. Má krásnu ružovú farbu a príjemnú vôňu. Čo sa týka častí, ktoré sú zberané, zbierajú sa vrchné časti rastliny v čase kvitnutia. Oregáno je veľmi vhodné na varenie čaju. Oregánový čaj je veľmi nápomocný pri prechladnutí, zápaloch, nechutenstve, bolestiach hlavy alebo tráviacich problémoch. Jednou z najdôležitejších látok v oregánovom oleji je takzvaný carvacrol. Rôzne vedecké výskumy a štúdie potvrdzujú, že ide o najsilnejšie antibiotikum doteraz objavené! Pýtate sa, čo dokáže tento „zázračný“ carvacrol? Je dokázané, že dokáže redukovať nasledujúce ochorenia: Minulý December prestížny vedecký časopis Journal of Medicinal Food publikoval štúdiu, v ktorej dokázal, že oregánový olej je vhodný v boji s 5 druhmi škodlivých baktérií. Medzi ďalšie prednosti oregánového oleja patrí to, že má až 8 krát viac antioxidantov ako jablká a 3 krát viac ako čučoriedky! Antioxidanty účinne chránia telo pred voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém. Olej z oregana priaznivo pôsobí na liečbu: Ďalej tento olej disponuje nasledovnými zdravotnými prínosmi: Výroba oreganového oleja je ľahká, ale zaberie trochu času. Budete potrebovať čerstvú bylinku, a to celú jej vrchnú časť, vrátane stoniek, kvetov a listov, kvalitný panenský olej a zhruba pollitrovú nádobu, ktorá je prevarená a suchá. Oregano nahrubo nakrájajte, vložte do nádoby a zalejte vybraným olejom. Nádobu zatvorte, vložte ju do hrnca s vodou a uveďte do varu. Potom ihneď vypnite a nechajte nádobu v horúcom kúpeli asi desať minút. Potom ju vyberte a položte na slnečné miesto. Každý deň nádobu pretrepte a po dvoch týždňoch hotový olej preceďte do vhodnej fľaštičky, ktorú skladujte v tme a v chlade, teda najlepšie v chladničke. Pre zmiernenie prekrvenia nosovej sliznice a pľúcne infekcie pridajte 2 až 3 kvapky oreganového oleja do difúzora alebo výparníka a zhlboka sa nadychujte. Ak vás bolí hrdlo, nakvapkajte 2 až 3 kvapky oreganového oleja do pohára vody a vypite ju. Na bolesti svalov a chrbta si pripravte oregánový olej s rovnakým dielom olivového oleja a v masírujte ho do bolestivých oblastí. Ak potrebujete podporiť imunitný systém, pridajte 3 až 4 kvapky oreganového oleja do pohára vody a pite ju 2 až 3x denne, vždy pred jedlom. Trápi vás zápach z úst? Pridajte 1 kvapku oreganového oleja na zubnú kefku s pastou. Vyhýbate sa tiež kortikoidom? Skúste prírodné, v podobe sladkého drievka oleja. Pamajorán obyčajný, ktorý poznáme hlavne pod názvom oregano, patrí do čeľade hluchavkovitých. Vňať rastliny sa využíva ako korenie a má aj liečebné účinky. Má chlpatú stonku a drobné, svetlo ružové kvety. Pamajorán kvitne a krásne vonia od júna do septembra. Stonka môže mať červenkastú farbu. Toto farbivo sa predtým používalo na farbenie ovčej vlny. Pamajorán sa bežne pestuje v bylinkových záhradkách, je ideálny pre všetky šikovné kuchárky a gurmánov. Vetvičku pamajoránu môžete vložiť do olivového oleja. Vyrobíte tak vkusný darček jemne horkastej chuti vhodný najmä na dochutenie zeleninových šalátov. Rozhodli ste sa vyskúšať Oregánový olej? Odporúčame ho zakúpiť z overeného obchodu. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciam s rôznymi napodobeninami. Zobraziť cenu Oregano sa pridáva do zmesí korenia provensálskeho typu. Pre svoju príjemnú vôňu a výraznú chuť nachádza uplatnenie najčastejšie pri výrobe pizze. Je jej neoddeliteľnou súčasťou a príchuťou. Môžete si ho však sypať aj na pečené zemiaky, pridávať do zálievok zeleninových šalátov, ale aj do slaných závinov, kde sa príjemne dopĺňa so syrmi. Oregano je bezpodmienečne nutnú prísadou do všetkých paradajkových pokrmov, do pizze, lebo jej dodáva typickú príchuť (známa pizza marinara, ochutená paradajkami, cesnakom, oreganom a čiernymi olivami). Ďalej k jahňaciemu, do všetkých hustých polievok, do zelených a miešaných šalátov, k pokrmom zo syra (mozzarella, oregano, soľ, olivový olej a paradajky – šalát caprese), pridáva sa tiež do husieho sadla s cibuľou a jablkami, k dusenému mäsu a často sa mieša s majoránkou. Oreganové víno vyrobíme z 50 g čerstvých kvetov s vrchnými listami, ktoré vložíme do vyvarenej uzatvárateľnej sklenenej fľaše a zalejeme ich 0,7 l suchého bieleho vína. Necháme ho lúhovať približne 10-14 dní pri izbovej teplote, občas pretrepeme. Potom víno precedíme a skladujeme v chladničke. Užívame príležitostne pohárik (stačí 1 dcl) po večeri. Toto víno pomáha uvoľňovať telo a myseľ a je veľmi vhodné pri nespavosti. Pôvodom pochádza pamajorán z nižších polôh v okolí Himalájí, z Malej Ázie, Kaukazu a Iránu, ale neskôr sa rozšíril do Ameriky a Európy. Pri pestovaní v kvetináči za oknom nezabudnite na drenážnu vrstvu, substrát premiešajte s pieskom. Na pestovanie a dobrý rast jej vyberte suchšie a teplé miesto, pôdu výživnú a dobre priepustnú. Pamajorán dobre prospieva a vydrží vám za záhone niekoľko sezón. Dorastá do výšky až 60 cm, na čo by ste mali pri výseve bylinkovej záhradky myslieť. Vysaďte ho pokojne až do druhého radu za bylinky nižšieho vzrastu. Dodržujte pravidelný zber, pôdu v okolí rastliny zbavujte buriny a často ju prekyprujte. Ak sa nebudete pamajoránu venovať, rozrastie sa vám rýchlo po celom záhone. Ak ho nechcete krotiť, potom si ho vysaďte rovno do kvetináča. Pamajorán pestovaný v kvetináči na jeseň zazimujte a preneste do mierne vykurovanej miestnosti. Od júna do septembra, za slnečného počasia, zberáme kvitnúcu vňať, bez plodov. Odstrihnite celé rastliny asi 5 cm nad zemou a sušte zavesené vo vetranej miestnosti. Správne usušená sa ľahko zlomí, podľa toho spoznáte, že je čas odrhnúť lístočky a tie uložiť. Pre uskladnenie usušeného pamajoránu zvoľte plátené vrecúško. Skladujte ho však bez stonky/byle. Pamajorán možno sušiť, zamraziť a používať čerstvo odtrhnutý. Skladujte vždy len jednu sezónu a spotrebujte ho. Po roku totiž stratí svoje účinky a je nepoužiteľný. Pamajorán bol predtým známy aj pod označením svätojánske kvety. Trhali sa v lete na sviatok svätého Jána. Verilo sa, že pamajorán má čarovnú moc a ochraňuje pred zlými silami ľudí, dom aj dobytok. Venček z pamajoránu sa vil a nosil pri zásnubách, pokladal sa tiež na hroby mŕtvych, aby sa dočkali posmrtného pokoja. Nálev z listov bol používaný ako kondicionér na vlasy, olej sa pridával do telových parfumov. Využíval sa tiež v aromaterapii, bol pridávaný do vonných kadidiel. Najčastejšie sa používa u južanských národov. Aktívne stimuluje činnosť nervového systému a zvyšuje tak dobrú náladu. Konzumáciou pamajoránu v pokrmoch dostanete do tela prirodzenou cestou tráviace enzýmy obsiahnuté v rastline. Tieto enzýmy a tiež horčiny zlepšujú trávenie, aktivujú tráviace šťavy a zvyšujú chuť do jedla a pôsobia dezinfekčne. Pamajorán je ale prospešný aj pri dýchacích ťažkostiach, pretože pomáha vylučovať hlien z pľúc, znižuje zápaly mandlí a ako kloktadlo ho môžete používať pri zápale ďasien. Odvar z pamajoránu sa používa na potieranie miest po bodnutí hmyzom. Na rozvaľkané lístkové cesto rozložte pravidelne slaninu, moravské údené, alebo inú výraznejšiu údeninu. Ďalej rozložte plátkový syr, ktorý máte radi, alebo napríklad nivu nakrájanú na tenké plátky. Posypete nastrúhaným uvareným vajíčkom a kukuricou. Ľahko posoľte a pridajte provensálske korenie s prímesou oregana. Zabaľte, potrite vajíčkom a pečte asi 25 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. Čo sa týka nežiadúcich účinkov oregánového oleja, neboli preukázané žiadne nežiadúce účinky! Netreba to však preháňať. Každý rastlinný olej by sa nemal užívať veľmi dlhú dobu. Odporúčame vždy po nejakom čase vystriedať ho za iný rastlinný olej. Napríklad šípkový olej. Áno, oregánový olej je dostupný v rôznych formách. Jednou z týchto foriem sú aj kapsule. Kvalitný oregánový olej by mal obsahovať minimum pridaných látok. Nemal by obsahovať konzervačné, aditívne látky a umelé farbivá. Jediné, čo môže obsahovať sú ďalšie prírodné oleje ako napríklad olivový, šípkový, makový olej, poprípade iné rastlinné výťažky. Zdravie Obsahuje carvacrol, ktorý zabíja baktérie, vírusy a infekcie. Cena Skvelá cena. Jedno balenie stojí iba 12,90 €. Kvalita Má kvalitné zloženie. Dávkovanie Jednoduché dávkovanie. Stačí 1-5 kvapiek denne.
Hlavné výhody Oregánového olejaÚčinky
Zdravotné prínosy oleja z oregana
Domáci olej
Postup výroby domáceho oregánového oleja
Použitie oleja
Za všetkým je Pamajorán obyčajný
Využitie v kuchyni
A čo tak víno?
Ako pestovať oregano
Kedy žať a ako uchovať
Babské rady
Liečivé účinky
Domáci slaný závin s oreganom
Najčastejšie otázky
Aké je najlepšie užívanie oregánového oleja?
Má oregánový olej nejaké nežiadúce účinky?
Je možné oregáno kúpiť ako kapsule?
Upozornenia
Zloženie
Skúsenosti a naše hodnotenie
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať či je v rámci liečby možné užívať súčasne oregánový olej a aj rakytníkový olej? Ďakujem
Dobry den, je takto priprveny oreganovy olej vhodny na liecbu mikozy nechtov? Dakujem