×
Späť

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)

 

Hliva ustricová je skutočným pokladom v ríši húb. Jedná sa o zdravotne prospešnú hubu, ktorá dokáže takmer zázraky. Hliva ustricová (Hirataké) je huba, ktorá zvyčajne rastie v bohatých, stupňovito nad sebou zoradených trsoch na kmeňoch väčšinou listnatých stromov.

Hliva ustricová patrí medzi huby hlívovité a je pomenovaná podľa farby klobúka, ktorá pripomína odtieň ustríc. Liečivé účinky hlivy ustricovej sú už po tisíce rokov dobre známe ázijským lekárom. V Ázii je hliva považovaná za hubu pevného zdravia, energie a dlhovekosti.

 

Účinky látok obsiahnutých v hlive majú preukázateľne protirakovinový účinok. Zložkou, vďaka ktorej je Hiratake svojím významom natoľko výnimočná, sú glukány. Najprijateľnejšie pre ľudský organizmus sú ľahko rozpustné glukány, z ktorých najúčinnejšie je b-1, 3 - D glukán.

Stimulačný vplyv na našu obranyschopnosť je u hlivy daný nielen vyššie zmienenou látkou, ale aj zastúpením dôležitých vitamínov a minerálov. Nájdeme v nej rad vitamínov skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, zinok, jód, selén, chróm atď. Ďalej obsahuje napr bielkoviny, mastné kyseliny a vlákninu, ktorá významne prispieva k detoxikácii čriev.

 

Použitie v liečení

Konzumácia hlivy ustricovej vďaka obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukánu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnosť proti infekciám, zvyšuje tvorbu červených krviniek mimo kostná dreň. Účinkuje proti zápalovým ochoreniam, vírusovým, bakteriálnym a plesňovým chorobám, proti hemoroidom, ekzémom, pri liečení popálenín atď.

Hliva je prírodným zdrojom látok zo skupiny statínov. Štúdie preukázali že hliva obsahuje 0,4 - 2,7% statínov v sušine. Obsahuje aj β-glukány, tiež terpény, najmä pleurotin, ktorý je antibiotickou a antitrombotickou látkou.

 

Hliva ustricová pôsobí blahodarne:

• na regeneráciu pečene a prevenciu proti ich pretučneniu, alebo inému poškodeniu

• účinne znižuje hladinu krvných lipidov (látok tukovej povahy), teda znižuje hladinu cholesterolu a priaznivo pôsobí na krvný tlak

• má dôležité miesto v strave pri pankreatických, pečeňových alebo žalúdočných problémoch pri pozornej a správnej úprave (iba ľahká tepelná úprava - mierne varenie alebo dusenie)

pôsobí antibakteriálne, antivírusovo a najmä protinádorovo

 


Medzi hlavné liečivé účinky tejto huby patrí napríklad:

• zlepšenie metabolizmu

• čistenie čriev

• urýchlenie prirodzenej regenerácie buniek

• spomalenie procesu starnutia

• zvyšenie imunitnej a regeneračnej schopnosti buniek

• zniženie hladiny cholesterolu

• priaznivo ovplyvňujú krvný tlak a zmierňujú aj únavu

 

Upozornenie: Všetky informácie a skutočnosti uvedené v článku slúžia výlučne pre informáciu a poučenie, nenahradzujú akúkoľvek liečbu predpísanú lekárom.
Údaje a informácie sú prevzaté z dostupných overených zdrojov na internete.

 

Vianočné darčeky pre krásu a zdravie

Novinky

 Akcie - Zľavy

Pri poskytovaní našich služieb nám pomáhajú súbory cookie. Využívaním tohto webu s ich používaním súhlasíte. Viac info

Prihlásenie