Dnešný človek sa začína meniť. Množstvo ľudí začalo klásť dôraz na zdravší spôsob stravovania a vyhľadávať kvalitnejšie produkty.
Rafinovaný cukor je považovaný za bieleho zabijaka, a preto sa ho snažíme nahradiť inými sladidlami.
Jednou z možných alternatív, ktorými môžeme príjem rafinovaného cukru znížiť, je používanie zdravých sirupov.
No fajn! Ale čo keď zdravé sirupy sú také drahé?
Hoci sa to tak môže zdať, je potrebné si uvedomiť, že sú sladšie ako cukor a tak ich pri príprave jedál a nápojov miniete podstatne menšie množstvo ako bežného cukru a najmä pôsobia ako oveľa zdravší variant sladidla.
Javorový sirup
Jeden z najviac vyhľadávaných naturálnych sladidiel dnes je javorový sirup.
Je 100% prírodný a je všeobecne považovaný za výživnejší a zdravší ako rafinovaný cukor.
Vyrába sa z cukrovej tekutiny (šťavy), ktorá cirkuluje v kmeni javorových stromov.
Mnohé storočia bol tento sirup konzumovaný v Severnej Amerike. Jeho prvé používanie sa datuje dokonca už do dôb pôvodných obyvateľov. Viac ako 80% dnešnej svetovej zásoby je vyrábaných v Kanade.
Výroba javorového sirupu
Výroba javorového sirupu má dve fázy:
- V javorovom dreve sa vyvŕta diera, cez ktorú potom tekutina vyteká a je zhromažďovaná do nádob.
- Sladká tekutina sa varí až kým sa väčšina vody neodparí. Po odparení zostane hustý sladký sirup. Z toho sa potom filtrovaním odstránia nečistoty.
Javorový sirup sa vyrába v 3 stupňoch: A,B alebo C, do ktorých je rozdelený podľa sýtosti farby od najsvetlejšieho po najtmavší.
Stupeň A sa potom delí na svetlý jantár, stredný jantár a tmavý jantár.
Stupeň B predstavuje tmavšiu verziu a stupeň C sa pre bežnú spotrebu nevyužíva.
Prečo sú niektoré javorové sirupy tmavšie?
Tmavšie sirupy sa vyrábajú zo šťavy, ktorá sa extrahuje neskôr počas zberovej sezóny.
Majú silnejšiu javorovú chuť a zvyčajne sa používajú na pečenie alebo v receptoch, zatiaľ čo tie ľahšie sa používajú skôr ako sirupy napríklad namiesto topingu na palacinky.
Prečo si kúpiť javorový sirup
Výnimočnosť javorového sirupu, okrem toho že je 100% prírodný, spočíva v tom, že obsahuje niektoré minerály a antioxidanty.
Podľa výsledkov vedeckých výskumov 100 gramov javorového sirupu obsahuje:
Látka | Množstvo v 100g |
Vápnik | 7% DDD |
Draslík | 6% DDD |
Železo | 7% DDD |
Zinok | 28% DDD |
Mangán | 165% DDD |
*DDD – Denná doporučená dávka
Hoci je pravda, že javorový sirup je bohatý na minerály, najmä mangán a zinok, je mu zároveň vytýkané, že obsahuje veľké množstvo cukru.
Ak nahradíte javorovým sirupom rafinovaný cukor v jedlách, podarí sa vám pomocou neho znížiť celkový obsah cukru v jedle o jednu tretinu.
Glykemický index javorového sirupu je približne 54 v porovnaní so stolovým cukrom, ktorý má glykemický index okolo 65.
Javorový sirup teda zvyšuje hladinu cukru v krvi pomalšie ako bežný cukor.
Navyše obsahuje najmenej 24 rôznych antioxidantov, ktoré zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri liečení mnohých chorôb.
Kde kúpiť javorový sirup?
Sirup z Agáve
Agávový sirup, tiež známy ako agávový nektár, je prirodzene sa vyskytujúce sladidlo konzistenciou podobné medu, avšak o niečo jemnejšie.
Je extrahovaný z rôznych druhov agáve rastlín, ktoré rastú najmä v Mexiku a Južnej Afrike.
Účinky rastliny agáve poznali už starý Aztékovia a je to tá istá rastlina, ktorá sa používa na výrobu tequily.
Využitie agávového sirupu
Sirup v nespracovanom stave na trhu nedostanete.
Skôr ako si ho pridáte do čaju alebo ho použijete ako toping na palacinky, musí prejsť zložitým procesom spracovania.
Agáve sirup je ľahko rozpustný, čo znamená, že je obzvlášť vhodný na použitie v kokteiloch a smoothies a jeho kvapalná forma umožňuje ho používať namiesto medu.
Túto variantu s obľubou využívajú napríklad vegáni.
Výhody
Sirup sa skladá z fruktózy a glukózy, čo znamená, že má oveľa nižší glykemický index ako bežný rafinovaný cukor. Agáve sa predáva vo fľašiach a v rôznych odtieňoch. I tu platí, že čím tmavšia farba, tým má sirup silnejšiu chuť.
Agáve má asi 60 kalórií na lyžicu, v porovnaní so 40 kalóriami pre rovnaké množstvo stolového cukru.
Ak chcete ušetriť na kalóriách, budete musieť použiť menej, čo by malo byť možné, pretože agáve sirup oveľa sladší.
Treba však dať pozor pri častom používaní, pretože sirup obsahuje od 70-90% fruktózy, a preto nie je vhodné jeho konzumovanie preháňať. Veď všetkého veľa škodí.
Hnedý ryžový sirup
Príbeh hnedého ryžového sirupu sa začína hnedou ryžou, ktorá sa fermentuje enzýmami, aby sa škrob v nej obsiahnutý rozložil.
Kvapalina, ktorá vznikne, sa potom zahrieva až kým sa nedosiahne konzistencia sirupu. Výsledok? Hustý, jantárový, sladký sirup ideálny pre rôzne recepty.
Týmto procesom vznikne sirup, ktorý je v podstate celý vyrobený z glukózy a neobsahuje žiadnu fruktózu.
Glukóza sa nachádza aj v škrobových potravinách, ako sú zemiaky, a nie je považovaná za škodlivú látku pre metabolické zdravie tak ako fruktóza. Viac o glukóze…
Fruktóza sa premieňa na tuk, ktorý sa nachádza v pečeni alebo dokonca zvyšuje krvné triglyceríny. Takto spôsobené metabolické problémy môžu viesť ku rôznym chorobám. Viac o fruktóze…
Keďže glukóza môže byť metabolizovaná všetkými telovými bunkami, nemala by teda zaťažovať pečeň tak ako fruktóza.
Fermentovaný proces je práve tým kľúčom, ktorý pomáha rozložiť cukry na také, ktoré sú ľahko stráviteľné. Niektoré hnedé ryžové sirupy sú fermentované enzýmami jačmeňa, čo vo výsledku znamená, že obsahujú lepok.
Ak si teda chcete zakúpiť bezlepkové sirupy, nezabudnite dať pozor, aby mal takéto označenie.
Sirup z hnedej ryže je vhodný pre použitie v rôznych receptoch.
Ak chcete nahradiť bežný rafinovaný biely cukor, použite jednu šálku na každú šálku cukru, ktorá sa vyžaduje a znížte množstvo tekutiny v receptúre o ¼ šálky.
Sunfood Bio Ryžový sirup 62 850g
Yaconový sirup
Jedinečné sladidlo s názvom Yaconový sirup je extrahované z hľuzovitého koreňa yaconovej rastliny.
Sirup má tmavohnedé zafarbenie a konzistenciu podobnú melase. Chutí podobne ako karamelizovaný cukor.
Korene sa zozbierajú z rastliny Yacon, tiež prezývanej ako Jablko Zeme, ktorá prirodzene rastie v Andách v Južnej Amerike.
Yaconový sirup má veľmi vysoký obsah fruktooligosacharidov, ktoré fungujú ako rozpustné vlákna, ktoré vytvárajú dobré baktérie v črevách.
Pôsobia teda ako probiotiká, ktoré prejdú vrchnou časťou tráviaceho traktu nespracované.
Keď sa dostanú do hrubého čreva, sú fermentované črevnou mikroflórou, čím sa zvýši črevná hmota a podporuje sa tým rast užitočných baktérií.
Z týchto dôvodov môže byť yaconový sirup osožný, pokiaľ ide o tráviace problémy, ako napríklad poskytnutie prirodzenej úľavy zápchy a liečba hnačky cestovateľov.
Avšak pozor! Nejedzte ho príliš veľa naraz, pretože prílišné požitie môže naopak spôsobiť problémy s trávením.
Využitie yaconového sirupu
Yaconový sirup bol vystavený niekoľkým výskumom, v ktorých bolo zistené, že dlhodobá spotreba priniesla pozitívne zdravotné účinky na obézne premenopauzálne ženy s rezistenciou na inzulín.
Pozrite si zaujímavé účinky jakonu na zdravie.
- Pomáha pri redukovaní váhy
- Je vhodný ako prevencia rakoviny
- Pomáha pri liečbe diabetesu
- Znižuje zlý cholesterol
- Priaznivo vplývya na kardiovaskulárny systém
- Priaznivo vplýva na zažívacie problémy
- Priaznivo vplýva na zdravotný stav pečene
A preto ho môžeme označiť za prirodzený spôsob liečby obezity.
Okrem toho sa zistilo, že užívanie yaconového sirupu zvyšuje koncentráciu minerálov, ako je vápnik a horčík v kostiach, čo je kľúčový faktor pri prevencii ochorení kostí, ako je napríklad osteoporóza.
Yaconový sirup tiež funguje ako prirodzený posilňovač testosterónu a tým má účinky vhodné pre prirodzené liečenie neplodnosti.
Ďalšie štúdie priniesli poznatky o protirakovinových účinkoch pri rakovine kože, hrubého čreva, mozgu a krvi.
Tým sa poukazuje na potenciál yaconového sirupu ako prirodzenej liečby rakoviny.
Kde kúpiť yaconový sirup?
Jakonový sirup je veľmi špecifický tovar. Nenájdete ho v mnohých obchodoch.
Našli sme pre vás jeden z obchodov, ktorý ho ponúka.
Ďatlový sirup
Sladká, tmavá a lepkavá hmota. Aj tak by sa dal charakterizovať ďatľový sirup. Je vyrábaný zo zrelých ďatlí, ktoré sa spolu s vodou varia a následne sa z nich vylisuje sirup.
Ide o jeden z najzdravších prírodných sirupov, ktoré na našom trhu môžete nájsť.
Je skvelým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Je veľmi často porovnávaný s medom, avšak ďatľový sirup má silnejšie a rýchlejšie antibakteriálne účinky.
Využitie ďatľového sirupu
Jeho využitie je skutočne široké. Najpoužívanejší je v kuchyni pri výrobe sladkých dezertov.
- Môžete ho využiť na osladenie palaciniek alebo francúzskych toastov
- Vyskúšajte osladiť smoothie alebo kaše
- Môžete pridať lyžičku ďatľového sirupu na koreňovú zeleninu (krásne zvýrazní prirodzenú sladkosť)
- Môžete ho pridať do rôznych marinád na mäso
- Pridajte ho do jogurtu spolu s nasekanými orieškami
Výroba ďatľového sirupu
Výroba ďatľového sirupu je skutočne zdĺhavý a finančne náročný proces. Ak sa však rozhodnete vyrobiť si ho doma, pozrite si nasledujúce video, ktoré vám ukáže ako na to.
[responsive_video type=’youtube‘ hide_related=’0′ hide_logo=’0′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=lX96guSMEkI[/responsive_video]Kde kúpiť ďatľový sirup?
Ďatľový sirup môžete zakúpiť takmer v každom obchode so zdravou výživou. Jeho cena je skutočne nízka (od 3€ do 5€).
Nezdá sa vám táto cena nízka? Na Slovensku stoja čerstvé ďatle približne 3€ za 0,5kg. Na výrobu jednej fľašky sirupu by ste potrebovali niekoľko balení.