Hygiena je v gastronómii, či už ide o profesionálnu kuchyňu alebo varenie v domácom prostredí, veľmi dôležitá. Hlavným dôvodom je zdravotná nezávadnosť pripravovaných pokrmov. Zistite, ktoré časti kuchyne si zaslúžia extra pozornosť.
Obsah článku
Potravinová nezávadnosť je prvoradá
V reštaurácii či domácej kuchyni je bezpečnosť potravín prvoradá. Aj malé nedostatky pri príprave, skladovaní a manipulácii môžu viesť k zdravotným problémom. Hlavným cieľom hygienických opatrení v gastronómii je zabrániť vzniku potravinových ochorení. Tie môžu byť spôsobené prenosom rôznych patogénov a vírusov (napr. baktérie z rodu Salmonella), ktoré sú prítomné primárne v surových produktoch živočíšneho pôvodu, či následne prenesené na kuchynské povrchy a nástroje – tzv. krížová kontaminácia.
Tip: Ponuku profesionálnych, registrovaných dezinfekčných prostriedkov pre sektor zdravotníctva či gastronómie si môžete pozrieť na Zdravotechnika.sk.
Doska na krájanie – nenápadný prenášač baktérií
Jedným z najčastejších miest, kde dochádza ku krížovej kontaminácii, je doska na krájanie, na ktorej sa spracováva surové mäso, najmä hydina. Pokiaľ dosku poriadne neumyjete a nedezinfikujete, baktérie sa môžu preniesť na ďalšie potraviny (napr. zeleninu, ktorá sa často konzumuje tepelne neupravovaná).
Dezinfikujte najčastejšie využívané plochy
Zamerajte sa aj na plošnú dezinfekciu pre gastronómiu. Pravidelná dezinfekcia pracovnej dosky a drezu je dôležitá na zamedzenie šírenia baktérií. Rovnako tak aj čistenie dlaždicového obloženia kuchyne, resp. zásteny – v špárach sa môžu hromadiť nečistoty a pôsobením vlhkosti vznikať plesne, ktoré sú v kuchyni neprípustné.
Obzvlášť v profesionálnych kuchyniach je potrebné vyberať kvalitné produkty, ideálne kombinujúce účinnosť proti baktériám, vírusom a plesniam – kvalitnú plošnú dezinfekciu z Francúzska, na báze stabilných kysličníkov, nájdete na szo.cz. Dezinfekcia je prostredníctvom pošty expedovaná aj na Slovensko.
Dezinfekcia riadu v umývačke
V reštauračných prevádzkach nesmieme zabúdať ani na riad (hrnčeky, taniere, príbory,…). Kontaminovaný riad môže byť zdrojom baktérií, ktoré sa následne dostanú na jedlo alebo do úst pri konzumácii. Ľahko sa tak prenášajú od zákazníka k zákazníkovi. Nestačí ho len ručne umyť, dôležitá je aj dezinfekcia. Nakupujte na Desinfece.sk. Účinná je aj pri vyšších teplotách pri strojovom umývaní do 60 °C.