Vysoký cholesterol nie je prirodzenou súčasťou života. Aká diéta je naň najlepšia?

CholesterolVysoký cholesterol nie je prirodzenou súčasťou života. Aká diéta je naň najlepšia?

Vysoký cholesterol je jedným z rizikových faktorov, ktoré majú na svedomí viac ako polovicu úmrtí v našej krajine. Vplýva na výskyt srdcovo-cievnych ochorení a problémov, medzi nimi sú aj infarkt alebo mŕtvica. Pre telo je však cholesterol nevyhnutný, problém nastáva len vtedy, ak je jeho hladina v krvi vysoká. Čo s tým robiť a ako?

Čo je to cholesterol, jeho význam a kedy je zvýšený

Cholesterol je tuková látka, ktorá je súčasťou našej krvi a je nevyhnutná pre správne fungovanie organizmu. Je zložkou každej bunky v tele, pri tvorbe hormónov a v stavbe bunkových membrán je nenahraditeľný. Pri jeho zvýšení môžu nastať isté komplikácie, najmä ak je dlhodobejšie. Cieľom je potom zníženie cholesterolu úpravou stravy.

Normálna hladina cholesterolu v krvi sa pohybuje do 5,0 mmol/l. Ako zvýšená hladina sa označuje stav nad týmto limitom, ktorý je potvrdený laboratórnym vyšetrením krvi

Cholesterol ako taký sa rozdeľuje na „zlý“ a „dobrý“. Ten prvý sa označuje skratkou LDL, ten druhý HDL. Rozdiel medzi nimi je v pôsobení: LDL cholesterol je tuk, ktorý má veľký vplyv na vznik aterosklerózy, naopak, HDL cholesterol nášmu zdraviu prispieva.

Hladila LDL cholesterolu sa pohybuje do 3,5 mmol/l. K jeho zvyšovaniu pomáhajú okrem nesprávneho stravovania aj nedostatočná fyzická aktivita, priberanie na telesnej hmotnosti a fajčenie. Hladina HDL cholesterolu by mala byť v rozmedzí 0,9 až 1,4mmol/l. Tento cholesterol má veľký vplyv aj na fyzickú kondíciu a celkovú výkonnosť.

Jedálniček a potraviny na zníženie cholesterolu

Ak sú hodnoty vášho cholesterolu vysoké, to najjednoduchšie a najefektívnejšie, čo s tým viete spraviť, je zmeniť svoje stravovanie. Základom jedálnička by sa mal stať ovos, ktorý môže mať rôzne formy. Okrem známych ovsených vločiek to môžu byť aj zdravé ovsené palacinky, ktoré môžu byť výživnou bombou a zdravým dezertom súčasne.

Do jedálnička zaraďte aj ryby. Sú bohaté na omega-3 a omega 6 kyseliny a okrem zníženia hladiny cholesterolu znižujú aj hladinu rizikových tukov. Odborníci odporúčajú jesť sladkovodné aj morské ryby, naopak, tie údené a konzervované sú nevhodné.

Veľmi cenným spojencom na udržanie optimálnej hladiny cholesterolu v krvi sú orechy. K najzdravším orechom patria naše tradičné vlašské orechy, odporúča sa ich jesť jedna hrsť denne. Orechy obsahujú ideálny pomer esenciálnych mastných kyselín, omega-3 a aj omega-6, ktoré sú organizmu blízke a dôležité pre správnu funkciu metabolizmu.

Paradajky majú  tiež dobrý účinok na cholesterol LDL, konkrétne jeho zníženie. Ich zložkou je červené farbivo lykopén, ktorý znižuje množstvo LDL cholesterolu. Plusom je, že lykopén sa tepelnou úpravou neničí, práve naopak, jeho obsah v strave stúpa.

Jablká majú tiež blahodarné účinky na zdravie a to komplexne. Sú bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny zvanej pektín, ktorá pomáha na trávenie aj látkovú premenu. Pektín čistí krv a aj celý organizmus od škodlivín a toxických látok, pričom normalizuje nielen hladinu cholesterolu, ale aj cukru v krvi. Ideálne je ich konzumovať každý deň.

Týmto potravinám sa naopak radšej vyhýbajte, zvyšujú ho

Okrem potravín s pozitívnym  vplyvom existujú aj potraviny nevhodné pre cholesterol. Medzi ne patria napríklad vajíčka, ktoré síce obsahujú bielkoviny, vaječný žĺtok je jedným z najhorších zdrojov cholesterolu a dokáže ho poriadne zdvihnúť.

Veľmi známe a nezdravé sú aj jedlá z rýchleho občerstvenia a to kvôli príprave na oleji. Sú tiež často naplnené umelými prísadami, ktoré telu nijak nepomáhajú, práve naopak. Vyhýbať by ste sa mali aj vyprážanému jedlu. Z mäsa je najviac rizikové bravčové, ktoré zaťažuje trávenie a práve tento druh červeného mäsa obsahuje veľa cholesterolu.

Ďalším škodcom sú nezdravé tuky v potravinách. Tieto tuky sa objavujú aj v plnotučných mliečnych výrobkoch, tie stačí nahradiť za nízkotučné alternatívy. Klamlivou pascou sú koláče, ktoré obsahujú veľa nevhodných zložiek, napríklad vajíčka, rôzne krémy s maslom, smotanou alebo mascarpone. Všetko ide o zdroje veľa nezdravých tukov.

Pohárik vína vášmu zdraviu z jednej strany prospieť môže, z hľadiska cholesterolu však určite nie. Medzi najhoršie druhy patria likéry, ktoré obsahujú tuky aj veľa cukru.

Zvýšený cholesterol trápi množstvo ľudí, mnohí o tom ani nevedia. Práve konzumácia nezdravých jedál patrí k faktorom, ktoré sú za to zodpovedné najviac. Ak ich dokážete z jedálnička vytesniť a pridať do neho tie zdravšie, cholesterol pre vás už nebude problém!

Ohodnoťte post

Zanechať odpoveď

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu