Jeseň je obdobím, keď sa príroda predbieha v ponuke čerstvého ovocia a zeleniny. Ak viete, po čom siahnuť, môžete si doma vytvoriť chutné jesenné pokrmy a navyše urobiť niečo dobré pre svoje zdravie aj peňaženku.
Prečo sa oplatí nakupovať sezónne
Možno ste si všimli, že napríklad jahody sú v októbri, teda mimo sezóny, takmer bez chuti. Práve preto sa oplatí nakupovať sezónne. Plody, ktoré dozrievajú prirodzene, nie v skladoch, majú viac vitamínov, minerálov a sú chutnejšie a voňavejšie. Jesenné ovocie a zelenina, od jabĺk po tekvice, sú v plnej sile a telu dodávajú to, čo v tomto období potrebuje, teda energiu, vlákninu a výživné látky podporujúce imunitu.
Okrem toho sú aj dostupnejšie, pretože ich je v danom čase hojne a nemusia cestovať tisíce kilometrov. Sezónne plodiny majú aj ekologický rozmer. Ich pestovanie a preprava si totiž vyžaduje menej energie, čím sa znižuje uhlíková stopa a množstvo odpadu z obalov. Navyše je to spôsob, ako byť viac v súlade s tým, čo sa deje okolo nás, a využiť dary, ktoré nám práve toto obdobie ponúka.
Čo je teraz v sezóne
Ovocie a zelenina, ktoré dozrievajú práve teraz, sú v plnej sile a ponúkajú nekonečné možnosti v kuchyni, od výdatných polievok cez pečené jedlá až po sladké dezerty. Prinášame vám tipy, po akých plodinách siahnuť a ako ich využiť v jednoduchých, no chutných receptoch.
Ovocie
- Jablká (koniec leta až neskorá jeseň): Jablkový koláč, štrúdľa či teplý jablkový kompót…niet divu, že jablká sú symbolom jesene.
- Hrušky (celá jeseň): Pečené hrušky so škoricou a medom ako dezert, hruškový džem či koláč, no skvele sa hodia aj do sladko-slaných kombinácií, napr. hrušky s modrým syrom a orechmi.
- Brusnice (polovica až koniec jesene): Skvelé do omáčok, koláčov aj smoothie, pretože ich kyslosť dokonale vyváži sladké chute.
- Granátové jablká (neskorá jeseň): Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vitamínu C a draslíka, ktoré podporujú imunitu. Sú skvelé do šalátov, nápojov či ako ozdoba do dezertov.
Zelenina
- Tekvice rôznych druhov: Tekvica je kráľovná jesene. Či už robíte krémovú hokkaido polievku, karí alebo cheesecake, jej krémová štruktúra a jemne sladkastá chuť nemajú konkurenciu.
- Sladké zemiaky: Bohaté na betakarotén a vlákninu. Vynikajú ako príloha, napríklad aj ako základ na hranolky či pyré.
- Brokolica a kel: Posilňujú imunitu, podporujú detoxikáciu a chutia skvelo v pečených jedlách aj polievkach.
- Ružičkový kel: Ak ste ho doteraz nemali radi a spája sa vám so školskou kuchyňou, skúste ho opiecť s trochou olivového oleja a cesnaku. Jeho chuť vás milo prekvapí.
- Kapusta, repa a zeler: Tvoria základ poctivých polievok a dusených jedál.
Zdroj foto: Lari Jarnefelt / Adobestock.com

