×

Zelený čaj

Značky

Zelený čaj

Hoci moderné dejiny spájajú s rozvojom čajového priemyslu predovšetkým Indiu a hoci boli divoko rastúce čajovníky objavené v celom súvislom pásme na juhu Číny, Barmy a Indie, väčšina historikov a botanikov sa teraz domnieva, že prvé čajovníky pochádzajú z Číny. Do Indie, Kórey, Japonska a na Srí Lanku ich veľmi pravdepodobne zaniesli mnísi, ktorí ich začali horlivo pestovať, aby mohli zostávať bdelí počas svojich dlhých meditácií, čo im pitie čaju umožňovalo.

Legendami je napokon opradené už samotné objavenie čaju. O to sa údajne zaslúžil čínsky cisár Šen-nung roku 2737 p.n.l., ktorému podľa povesti pri ohrievaní vody spadli do kotlíka aj lístky čajovníka. Cisárovi sa po vypití nápoja vliala do žíl netušená energia, takže si zelený čaj začal pripravovať pravidelne a po jeho vzore tak robili aj jeho podaní.

 

                                       ZC

 

Priaznivé účinky zeleného čaju

Číňania od nepamäti účinky svojej pôvodnej rastliny chvália. Vedci na celom svete dôkladne preskúmali zloženie čajových lístkov a niektoré ich liečivé účinky potvrdili. Čaj prospieva zdraviu kostí a zubov. Boli v ňom objavené chemické zlúčeniny, ktoré brzdia rakovinovému bujneniu, pomáhajú stabilizovať hladinu cukru pri diabete a bránia vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Sú významné aj pre zdravie a krásu pleti.

Výskumy zistili preventívne účinky zeleného čaju proti rakovine pľúc, pažeráka, žalúdka, kože, prsníka, pankreasu, čreva a prostaty. Vedci zistili, že catechin EGCG, ktorý je obsiahnutý v zelenom čaji, blokuje enzým urokináza. To je enzým, ktorý hojne produkujú rakovinové bunky a pomocou ktorého napádajú živé tkanivo, kde rastú a množia sa.

Katechíny zeleného čaju chránia DNA pred poškodením UV - žiarením. Mohli by byť použité ako doplnková alebo alternatívna liečba rakoviny kože indukovanej ultrafialovým žiarením. Protinádorové účinky zeleného čaju pravdepodobne súvisia s antioxidačným pôsobením polyfenolov. Práve antioxidanty zabraňujú nežiadúcemu účinku voľných radikálov na bunky a chránia tak organizmus proti rôznym chorobám.

Vďaka svojej schopnosti ničiť baktérie napomáha zelený čaj likvidovať zubný kameň. Pôsobí teda ako skvelá prevencia. Na zubnom povrchu sa drží viac ako tristo druhov baktérií. Tieto baktérie produkujú kyselinu, ktorá spôsobuje zubný kaz. Ako bolo dokázané, katechín prítomný v zelenom čaji zabraňuje nárastu baktérií.

                                                               ZC

Štúdie tiež potvrdili, že zelený čaj môže mať významný vplyv najmä ako prevencia kĺbových ochorení, ale aj ako pomocník v liečbe v prípade, že choroba už prepukla. Polyfenoly, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú, majú podľa vedcov pozitívny vplyv na zmiernenie priebehu choroby a tiež na to, aký konkrétny druh artritídy sa u pacienta objaví.

Zelený čaj dokáže pomôcť aj v boji s nadváhou. Niektoré zložky zeleného čaju totiž nielen dokážu celkovo stimulovať metabolizmus človeka, ale tiež pôsobia na nervovú sústavu človeka, ktorú dokážu viesť k priamemu uvoľňovaniu tukov do krvného obehu, kde následne tuky slúžia ako palivo, ktoré následne pomáha intenzívnemu spaľovaniu samotného telesného tuku.

 

Blahodárne účinky zeleného čaju

• účinná prevencia onkologických ochorení

• účinný antioxidant

• likviduje vírusy a baktérie

• zbaví nás nadbytočných kíl

• regeneruje ústnu dutinu

• dokonale vyčistí organizmus

• znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi

• slúži ako prevencia voči artritíde

• posilňuje koncentráciu a duševnú výkonnosť

• spomaľuje proces starnutia

 

Zdroj: kniha Diana Rosen: Rádce milovníka zeleného čaje

Upozornenie: Všetky informácie a skutočnosti uvedené v článku slúžia výlučne pre informáciu a poučenie, nenahradzujú akúkoľvek liečbu predpísanú lekárom. Údaje a informácie sú prevzaté z dostupných overených zdrojov na internete.

 

Pri poskytovaní našich služieb nám pomáhajú súbory cookie. Využívaním tohto webu s ich používaním súhlasíte. Viac info

Prihlásenie