×

YACON - Smallanthus sonchifolius

YACON - Smallanthus sonchifolius


Yacon sa používa ako prírodný prostriedok proti cukrovke a tiež pri zápaloch močového mechúra, obličiek a pečene. Systematické použitě predchádza hypoglykémii. Po mesiaci bývajú badateľné efekty vyvolané lepšou činnosťou pankreasu.

Má tiež vplyv na zníženie hladiny triglyceridov a cholesterolu, podporuje metabolizmus a má účinky protizápalové a močopudné. Uľahčuje vstrebávanie vápnika a vitamínov skupiny B.

Yacon pomáha pri obličkových problémoch, vredových ochoreniach čriev, predchádza zápcham, obnovuje bakteriálnu mikroflóru v črevách, zmierňuje stres.

 

ODPORÚČANÉ PRI:

• podpore liečby cukrovky

• očiste organizmu (toxické látky, voľné radikály)

• ochrane pečene

• vysokom krvnom tlaku

• zápalových ochoreniach močového mechúra a obličiek, pečene, kĺbov a čriev

• nadváhe

• zápchach

• nespavosti

• tráviacich problémoch

• arterioskleróze

• vysokej hladine cholesterolu a triglyceridov

• obnove bakteriálnej flóry po liečbe antibiotikami.


YACON
Smallanthus sonchifolius

Yacon - andská rastlina známa tisíce rokov, pestovaná pre chutné buľvy už Inkami.

Používanie Yaconu je v niektorých častiach Peru dodnes spojené so zvláštnymi náboženskými a kultúrnymi rituálmi. Yacon dorastá až do 2 metrovej výšky a jeho najdôležitejšou časťou sú polodlhé buľvy ( od 4 do 20 ks), pripomínajúce zemiaky. Sú neobvykle šťavnaté, krehké a sladké. Často je Yacon nazývaný „pozemným jablkom", pretože jeho chuť pripomína jablko s melónom. Zvyčajne sa Yacon konzumuje surový, čerstvý alebo sušený. V posledných rokoch sa z Yaconu vyrábajú tiež sirupy, nápoje, chrumky a vločky. Môže sa smažiť, variť i piecť.

 

Yacon obsahuje cca 20 cenných aminokyselín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, železo a fosfor, karotén, vitamíny A, B1, B2, C a enzýmy. Buľva Yaconu obsahuje až 67% fruktooligosacharidů (FOS). Tieto dávajú buľvám Yaconu sladkú chuť, a preto je táto rastlina považovaná za ich najbohatší zdroj. FOS sú zvláštnym druhom cukrov, ktoré nie sú našim organizmom vstrebávané. Pôsobia ako prebiotiká, sú „pokrmom" prospešných baktérií v tráviacom trakte. Predklinické výskumy ukazujú, že konzumácia FOS môže napomôcť rastu hustoty kostí a chráni pred osteoporózou.

 

Jedlé sú však nielen buľvy Yaconu. Tiež listy a byľ, ktoré obsahujú 11-17% proteínu a podobné zložky ako buľvy Yaconu, majú však nahorklú chuť. Okrem toho obsahujú určité množstvo protokatechinu, kyselinu chlorogenovou, kávovú a ferulovú. Čaj z listov Yaconu je prebiotikom a má antioxidačné účinky. Zneškodňuje voľné radikály, chráni genetický materiál, spomaľuje starnutie organizmu a pomáha predchádzať nádorovým ochoreniam a sklerotickým zmenám.

Odvar z listov Yaconu sa užíva ako prírodný prostriedok proti cukrovke a tiež pri zápaloch močového mechúra, obličiek a pečene. Je známe, že najväčším problémom diabetikov sú rýchle zmeny hladiny cukru v krvi, najmä po jedle. Systematické pitie Yaconu umožňuje riešenie tohto problému a súčasne pomáha predchádzať hypoglykémii. Po mesiaci užívania sú už viditeľné efekty vyvolané lepšou činnosťou pankreasu a lepším vstrebávaním výživných látok z potravy.


Yacon má rovnako vplyv na zníženie hladiny triglyceridov a cholesterolu, podporuje metabolizmus a má účinky protizápalové a močopudné. Výskumy potvrdzujú tiež priaznivý vplyv Yaconu pri hypertenzi (riedi krv a môže znížiť krvný tlak o 5-10%).

Okrem toho uľahčuje vstrebávanie vápnika a vitamínov skupiny B. Yacon pomáha pri obličkových problémoch, vredových ochoreniach čriev, predchádza zápcham, obnovuje bakteriálnu mikroflóru v črevách, zmierňuje stres a je uznávaným prostriedkom proti nádorovým ochoreniam.

                                                                                      y.Smallanthus


Pretože Yacon obsahuje hlavne FOS, sirup z nej je nízko kalorický a je výborným sladidlom pre diabetikov a diétne stravovanie. Je rovnako dokonalým prostriedkom znižujúcim chuť k jedlu. Vďaka vlastnostiam znižujúcim hladinu tukov pomáha Yacon pri nadváhe a redukčných diétach. Všetky tieto vlastnosti spôsobili, že popularita tejto rastliny vo svete veľmi rýchlo rastie. Stále viac si uvedomujeme, aký vplyv majú na náš organizmus cukry a sladkosti.

Najmä ľudia trpiaci cukrovkou a inými zdravotnými problémami hľadajú niečo, čo by bolo sladké, zdravé a nízko kalorické. A tu sa práve ponúka Yacon – dostupný ako celé buľvy i v kúskoch, sušený, práškový a v kapsliach. Z listov Yaconu je možné pripraviť čaj. Bolo by dobre, keby táto rastlina nebola na našom stole len sporadicky, ale keby sme ju zaradili natrvalo do nášho jedálneho lístka.

Mimoriadne vlastnosti Yaconu môžu využiť nielen diabetici, ale i osoby s inými chorobami. Yacon spomaľuje procesy starnutia. Môže spôsobiť, že sa budeme nielen mlado cítiť, ale aj mlado vyzerať.

 

text je použitý s dovolením  Uncaria ČR, s.r.o.

 

Upozornenie: Všetky informácie a skutočnosti uvedené v článku slúžia výlučne pre informáciu a poučenie, nenahradzujú akúkoľvek liečbu predpísanú lekárom.

 

Pri poskytovaní našich služieb nám pomáhajú súbory cookie. Využívaním tohto webu s ich používaním súhlasíte. Viac info

Prihlásenie