STÉVIA (Stevia rebaudiana Bertoni)

STÉVIA (Stevia rebaudiana Bertoni)
Stévia cukrová, Stévia sladká
Stévia sladká (Stevia rebaudiana) je bielo kvitnúca svetlomilná tropická rastlina. Pôvodná oblasť výskytu sú tropické a subtropické oblasti Južnej a Strednej Ameriky. Tunajší indiáni ju používali nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivú bylinu, napr. na pálenie záhy, cukrovku, na dezinfekciu úst a ako prevenciu proti zubnému kazu, rovnako ako na rad ďalších zdravotných problémov.
Stévia je až 300-krát sladšia ako klasický cukor a predovšetkým je prírodného pôvodu. Pritom nemá prakticky žiadne kalórie.
Pre svoje účinky na ľudský organizmus sa stévia zaradila medzi pomocné alternatívne prírodné liečivá. V súčasnosti sa pestuje hlavne pre svoje sladké zlúčeniny, nazývané glykozidy steviolu, ktoré sú vynikajúcim nekalorickým sladidlom, najmä pre ľudí s diabetes alebo ľudí s obezitou. Cukrovka je liečená v Južnej Amerike steviou už stovky rokov a tiež v Japonsku, kde je v značnej miere používaná už od 70. rokov minulého storočia.
Za svoju sladkosť vďačí stévia niekoľkým aminoglykozidovým zlúčeninám. Obsahuje sladiacu látku, a to rebaudiozid A, ďalej rebaudiozid C, D, E, dulkosid B a steviolbiozid. Okrem toho je stévia bohatá aj na vitamíny A, C a celý rad minerálnych látok (vápnik, železo, sodík, draslík a zinok). Komplex sladivých látok je obsiahnutý takmer v celej rastline mimo koreňov.
Na základe posledných výskumov glykozidy steviolu znižujú glykémiu, hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú regeneráciu buniek. Majú tiež protizápalové a diuretické účinky, slúži teda ako prevencia vzniku vredov v tráviacom trakte. Významným účinkom je aj vplyv na zníženie krvného tlaku.
Čo dokáže zázračná Stévia?
- Stévia zvyšuje produkciu inzulínu a tým napomáha k zníženiu prejavov cukrovky
- má pozitívne účinky na hyperglykémiu (vysokú hladinu cukru v krvi)
- má pozitívne účinky na hypertenziu (vysoký krvný tlak)
- má antibakteriálný a protivírusový účinok
- pomáha v prevencii kazivosti zubov
- pomáha pri chudnutí a regulácii telesnej hmotnosti
- znižuje prejavy pálenia záhy
- zlepšuje trávenie
Na čo môžeme použiť steviu?
Stevie sa bežne používa na osladenie diétnych nápojov, cukroviniek, jogurtov, ako sladidlo do kávy, čaju apod. Hodí sa tiež na prípravu diétnych jedál, šalátov, džemov, zákuskov i múčnikov.
STEVIA - wikipedia:
http://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=cs&u=http://cs.wikipedia.org/wiki/Stévie_sladká&prev=/search?q=Stevie&sa=X&tbas=0&biw=1787&bih=813