SOS tráviace ťažkosti, ako sa ich zbaviť?

Ostrá a pálivá bolesť, plynatosť, akné, nepríjemný zápach úst. Viete, že vám zle trávi, ale neviete, ako sa toho problému zbaviť.
Poradíme vám jednoduché tipy a triky, ktoré vás oslobodia od nepríjemnosti a umožnia vám plnohodnotne žiť.
OČISTA tráviaceho systému
Ak trpíte nepravidelnou stolicou, nafukovaním, akné, môžete si byť istí, že máte črevá zanesené toxínmi. Nekvalitná strava, znečistené ovzdušie a nedostatočný prísun vitamínov sú následkom kumulácií toxínov v črevách.
Pomôžte im zbaviť sa týchto škodlivých látok. Aloe vera, spirulina, chlorella, zelený jačmeň sa považujú za top rastliny pri očiste čriev. Nielenže črevo zbavia škodlivých toxínov, ale zároveň mu dodajú množstvo vitamínov a minerálnych látok. Minimálna dĺžka detoxikácie sú 3 týždne. Verte, že už v prvých dňoch pocítite ich pozitívny účinok.
VYCHUTNAJTE si každé sústo
Pri dostatočnom prežúvaní prijatých potravín uľahčíte prácu svojmu tráviacemu systému. Sliny obsahujú enzýmy, ktoré podporujú rozkladný proces. Pozor aj na hormón hladu – grelín – zodpovedný za váš apetít. Pri vynechaní hlavného chodu sa jeho hladina výrazne zvýši, následne jete veľa a rýchlo. Potrava nie je dobre rozložená tráviacimi enzýmami a máte pocit, že vo vašom žalúdku sú kamene. Telo potrebuje určitý čas, kým vyšle signál sýtosti – hormón leptín. Preto si v pokoji vychutnajte každý hlt.
SPRÁVNA HYDRATÁCIA
Mnohí z vás začínate deň rannou kávičkou. Patríte medzi nich? Tak skúste zvýšiť príjem vody ešte dnes. Naštartujte svoj deň pohárom vlažnej vody ochutenou citrónom alebo jablčným octom. Počas dňa si doprajte bylinkové čaje, ktoré hydratujú a liečia vaše telo. Mäta pieporná, fenikel, zázvor, materina dúška podporia vaše trávenie. Vyvarujte sa nápojom pred a po jedle, v priebehu konzumácie vypite max. 2 dl tekutín. Väčšie množstvo riedi tráviace enzýmy, čím sa zhoršuje proces trávenia.
PROBIOTIKÁ a PREBIOTIKÁ – súčasť stravy
Probiotiká ničia kvasinky rodu Candida, a tým vás zbavia nepríjemného dychu, zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu a kvalitu pleti.
Prirodzeným prostredím pre probiotické kultúry sú kyslomliečne výrobky: jogurty, zakysanka, bryndza a syry. Lekári oceňujú našu bryndzu, lebo v 1 grame sa nachádza vyše jedna miliarda prospešných mikroorganizmov, a to z vyše 20 druhov.
Nesmieme zabúdať aj na kapustu, ktorá obsahuje vysoké množstvo organických kyselín, a tým podporuje rast užitočných baktérií.
Natto, jedinečná japonská sója, obsahuje extrémne výkonné probiotické baktérie Bacillus subtilis a vitamín K2, ktorý je veľmi dôležitý na zdravé kosti a srdce.
Na zdravom trávení sa podieľajú cenné zložky – probiotiká
Znižujú hladinu cholesterolu, uplatňujú sa ako prevencia proti zápche a nádorom hrubého čreva.
Najdôležitejším probiotikom je vláknina. Udáva sa, že človek by mal z nej denne prijať aspoň 30 g. Vyvolá vám pocit nasýtenia, ale pritom neobsahuje žiadnu energiu.
Potraviny nabité vlákninou sú: sušené ovocie, ovsené vločky, kukurica, mandle, hruška, jablko, hnedá ryža, celozrnné pečivo, šošovica a fazuľa. Konzumácia avokáda, malín a brokolice vám tiež pomôže pri zvýšení príjmu vlákniny.
Poslúchnite svoje telo! Ak vás počas života postihli niektoré z vyššie uvedených príznakov, vaše telo vysiela signály a pri trávení potrebuje pomoc. Skúste ho počúvať a prispôsobte si svoj životný štýl a stravu podľa vlastných potrieb. Buďte pánom svojho zdravia.
Ďalšie zaujímavé články, ktoré by vás tiež mohli zaujímať 
Najčítanejšie články
Odhaľte tajomstvo bambusu
Ako zdolať nádorové bunky?
Zelené potraviny majú cenu zlata
Zbavte sa únavy. 5 top stimulačných potravín, ktoré rýchlo dodajú energiu
TOXÍNY. Poznáte ich nebezpečný vplyv na organizmus? Pomôžte organizmu bojovať proti nim