Nedokážete odolať jedlu? Môže za to hyperpalatabilita!

Ospravedlňujeme sa, ak sme vám hneď v úvode zamotali jazyk.
Sľubujeme, že máme iba tie najlepšie úmysly – vysvetliť, prečo niektorým jedlám jednoducho nemôžete odolať.
Bez jedla to nejde
V priebehu rokov to evolúcia zariadila tak, aby sme boli naprogramovaní na „hľadanie" potravy, ktorá je bohatá na energiu. Jedlo sa však v priebehu storočí zmenilo z nevyhnutnosti a prostriedku prežitia až na niečo, po čom nezdravo túžime.
Dnes, kedy s ohľadom na našu biednu pohybovú aktivitu potrebujeme jedla najmenej, je opak pravdou. Jeme viac, než kedykoľvek predtým. Prečo sa niektorých jedál nevieme nabažiť a chutia nám viac, než ostatné? Môže za to palatabilita, resp. hyperpalatabilita.
Čo je to palatabilita?
Podľa slovníka cudzích slov je to kladná reakcia na vzhľad, konzistenciu a štruktúru určitých nápojov a jedál (najmä sladkých a tučných).
Vysoká palatabilita jedla je spôsobená hlavne jednoduchými sacharidmi (cukrami) a tukmi, pričom pomyselnou čerešničkou na torte je naša osobná preferencia.
Zjednodušene povedané, palatabilita je akýsi komplexný balíček vnemov, ktoré zažívame, ak jeme „nebezpečne" dobré jedlo. A vlastne ho nemusíme ani jesť – stačí ak sa naň pozeráme, myslíme naň, hovoríme o ňom.
Trávenie v skutočnosti začína ešte predtým, než sa jedlo dotkne našich úst. Pohľadom, vôňou či myšlienkou sa prudko zdvihne produkcia slín aj tráviacich štiav. A keď už je raz auto rozbehnuté, iba ťažko ho zastavíte.
Hyperpalatabilita ako jedna z príčin obezity
Výskyt obezity vo svete stúpol v porovnaní s rokom 1975 viac než trojnásobne. Kým kedysi boli za hlavných vinníkov obezity považované IBA tuky či IBA cukor, dnes sa už vedci na obezitu pozerajú inak.
Jedlo je vo vyspelých krajinách jednoducho dostupné a môže si ho dovoliť takmer každý. Široký výber energeticky bohatých hyperpalatabilných jedál spôsobuje, že jeme častejšie a viac, než by sme potrebovali.
Máte doma príliš veľa chutných jedál? Aj tu platí, že menej môže byť viac
„Dám si, veď žijem iba raz."
„Z jednej torty ešte nikto nepribral."
Je vám podobné zmýšľanie povedomé?
Viaceré štúdie potvrdzujú, že časté vystavenie palatabilným jedlám, možnosť voľby a jednoduchá dostupnosť sú hlavnými faktormi, ktoré vplývajú na vznik patologických vzorcov správania v súvislosti s jedlom.
Palatabilita ako tajomstvo úspešnej diéty?
V snahe schudnúť sa ľudia snažia svoj jedálniček čo najviac obmedziť. Žiadne sladkosti, pečivo, sacharidy, lepok, tuky – a takto by sme mohli ešte pokračovať.
Sacharidy sú často neprávom démonizované a ich vylúčením z jedálnička sa oberáme o ich mnohé benefity. Pomôžu s príjmom vlákniny, dodajú rýchlu energiu a pomôžu zvýšiť palatabilitu vášho jedla, čo oceníte najmä počas diéty.
Zakomponujte do vášho diétneho jedálnička aj jedlá, ktoré vám budú naozaj chutiť. Využiť pri tom môžete široké spektrum byliniek a korenín, ktoré pridajú iba chuť a žiadne kalórie.
Ak nemáte pevnú vôľu, buďte s palatabilitou opatrní
Príroda udržanie štíhlej línie nepovažuje za také dôležité, ako my. Viaceré štúdie potvrdzujú, že vyššia palatabilita jedla je nasledovaná vyšším krátkodobým príjmom energie.
V minulosti nám niečo podobné umožňovalo prežiť: ak sa naši predkovia dostali k vysoko kalorickej potrave, bolo potrebné zabezpečiť, aby tento zdroj využili na maximum. A ako to vyzerá dnes?
Poznáte to. Keď si otvoríte balíček čipsov, je takmer nemožné, aby ostalo iba pri malej miske. Alebo nepísané pravidlo jednej kocky čokolády, ktoré vlastne znamená, že zjete minimálne polovicu.
Po hyperpalatabilnom jedle sme spokojnejší
Vedci v štúdii z roku 2018 (Pribic a kol., viď zdroje na konci článku) zistili, že palatabilita skonzumovaného jedla výrazne ovplyvňuje to, ako sa po jedle budeme cítiť a či budeme po jedení spokojní.
Jedlá, ktoré boli označené ako vysoko palatabilné, vyvolali po konzumácii hedonickú reakciu. Účastníci boli po jedení spokojnejší a mali lepšiu náladu.
Ktoré jedlá sú „rizikové"?
Kombinácia jednoduchých sacharidov a tuku predurčuje jedlo na to, aby dokázalo poblázniť našu nervovú sústavu a presvedčilo nás, že ho potrebujeme – a že potrebujeme aj ďalšie a ďalšie sústo. To, ako bude konkrétne jedlo vyzerať, závisí od našich preferencií.
Ktorému jedlu nedokážete odolať vy?
Zdroje:
AVENA, Nicole M.; GOLD, Mark S. Variety and hyperpalatability: are they promoting addictive overeating?. 2011. https://academic.oup.com/ajcn/article/94/2/367/4597756
LEIGH, Sarah-Jane; LEE, Frances; MORRIS, Margaret J. Hyperpalatability and the generation of obesity: roles of environment, stress exposure and individual difference. Current obesity reports, 2018, 7.1: 6-18. https://www.deepdyve.com/lp/springer-journals/hyperpalatability-and-the-generation-of-obesity-roles-of-environment-2aQDEzJ5TL?key=bioportfolio
PRIBIC, T., et al. Effects of meal palatability on postprandial sensations. Neurogastroenterology & Motility, 2018, 30.2: e13248. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nmo.13248
Ďalšie zaujímavé články, ktoré by vás tiež mohli zaujímať 
Najčítanejšie články
Vitamín D – prečo sa ho v zime neoplatí podceniť?
Rozhýbte sa! Týchto 5 tipov vám pomôže spáliť kalórie navyše a žiť kvalitnejšie
Doprajte si kvalitný spánok – môžete žiť dlhšie
Prebiotiká a probiotiká – podporte imunitu prirodzene
PERUÁNSKE BYLINY – silný liek našich predkov. Aké je ich tisícročné tajomstvo?