Späť

Máte ryby aspoň raz do týždňa? Presvedčíme vás, že by ste ich mali jesť častejšie

Máte ryby aspoň raz do týždňa? Presvedčíme vás, že by ste ich mali jesť častejšie

Ak by sme mali vybrať jedno odporúčanie odborných spoločností ohľadom výživy, ktoré najviac NEdodržiavame, pravdepodobne by to bola konzumácia rýb a s nimi spojených omega-3 mastných kyselín.

Podľa oficiálnych odporúčaní by sme mali ryby jesť aspoň dva razy do týždňa.

Ako často jete ryby vy?


Prečo by sme mali jesť ryby?

Ryby sú zdrojom mnohých zdravých tukov (najmä omega – 3 mastné kyseliny) a kvalitných bielkovín. Majú nízky obsah sacharidov, takže sú vhodné aj pre ľudí so začínajúcim alebo rozvinutým diabetom.

Vďaka bielkovinám zasýtia, vhodné zloženie aminokyselinového spektra zase podporí tvorbu bielkovín (čo ocenia mladí pri cvičení vo fitku, ale aj staršia generácia, ktorej ryby pomôžu predchádzať úbytkom svalovej hmoty).

Konzumácia rýb (resp. omega-3 mastných kyselín) je považovaná za významnú prevenciu vzniku srdcovo-cievnych ochorení, diabetu a niektorých druhov rakoviny.

Omega-3 mastné kyseliny (ALA, DHA a EPA) potrebujeme aj pre správne fungovanie nervovej sústavy a imunity.


1.  Prevencia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení, infarktu

Kardio-vaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou predčasných úmrtí. Smutné je, že sa im vo väčšine prípadov dá predchádzať zdravým životným štýlom. Dostatok pohybu a správne zloženie stravy dokáže robiť s naším zdravím zázraky – a inak to nie je ani v prípade srdca a ciev.

Ľudia, ktorí konzumujú rybu aspoň raz do týždňa, majú až o 15 % menšie riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. Potvrdila to štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 40 000 Američanov (1).

Dostatočná konzumácia omega-3 mastných kyselín pomáha zlepšiť pomer LDL a HDL cholesterolu, ktorý je kľúčový pre zdravie našich ciev.

Jednoducho povedané, LDL ("zlý") cholesterol sa ukladá v stenách ciev a poškodzuje ich. HDL ("dobrý") cholesterol dokáže LDL cholesterol vychytávať a transportovať do pečene, kde ho využijeme na tvorbu iných látok. Naším cieľom by teda malo držať hladinu HDL cholesterolu čo najvyššie, pričom LDL cholesterol by se mali držať na uzde.

 

Jednoznačne najlepším zdrojom omega-3 zdravých tukov sú morské aj sladkovodné ryby

 

2.  Ryby sú nabité mikroživinami

Ryby a rybí olej sú najlepším potravinovým zdrojom vitamínu D. Déčko potrebujeme nielen pre správne fungovanie imunity, ale aj pre tvorbu mnohých hormónov. Podporuje vstrebávanie vápniku a fosforu, ktoré zase potrebujeme pre silné a zdravé kosti a zuby.

Hlavne v zime môžeme trpieť nedostatkom vitamínu D – bez toho, aby sme o tom vedeli.

Ak vás vitamín D zaujíma bližšie, v tomto článku sme sa mu venovali podrobnejšie.

Okrem déčka sú morské ryby aj zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy. Bez jódu by sme si totiž nedokázali vytvoriť aktívnu formu hormónov štítnej žľazy, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie metabolizmu, termoreguláciu či srdcovú činnosť.


3.  Konzumácia rýb môže zlepšiť kvalitu spánku

Konzumácia lososa 3 razy do týždňa viedla v štúdii s takmer 100 účastníkmi k výrazne zlepšenej kvalite spánku a nižšiemu času potrebného na zaspávanie. Vedci sledovali viaceré zdravotné ukazovatele účastníkov a predpokladajú, že výsledky súvisia so zvýšením hladiny vitamínu D u skupiny, ktorá ryby konzumovala (obe skupiny začínali výskum s výrazným nedostatkom vitamínu D) (2).

 

Lepší spánok podporí losos

 

Keď jete ryby, jete zdravšie

Rozsiahla britská štúdia z roku 2011 sa pokúsila pozrieť na konzumáciu rýb aj trochu z iného pohľadu: nemôžu niektoré zdravotné benefity, ktoré sú spájané s konzumáciou rýb, súvisieť s celkovým zložením stravy ľudí, ktorí vo väčšej miere jedia ryby?

Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí konzumujú ryby aspoň 2 razy do týždňa, jedli viac aj zeleninu a ovocie. Na druhej strane, konzumácia mliečnych výrobkov a cukru bola veľmi nízka (3).

Ani to však nepopiera, že ryby sú v našej potrave dôležitým zdrojom cenných vitamínov, minerálov, zdravých tukov, plnohodnotných bielkovín – a k zdravému životnému štýlu rozhodne patria.

Ktorú rybu si kúpite na tento týždeň?

 

 

Zdroje:

1 VIRTANEN, Jyrki K., et al. Fish consumption and risk of major chronic disease in men. The American journal of clinical nutrition, 2008, 88.6: 1618-1625.

https://academic.oup.com/ajcn/article/88/6/1618/4617105

 

2 HANSEN, Anita L., et al. Fish consumption, sleep, daily functioning, and heart rate variability. Journal of Clinical Sleep Medicine, 2014, 10.05: 567-575.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/

https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.3714

 

3 TURUNEN, Anu W., et al. Fish consumption in relation to other foods in the diet. British journal of nutrition, 2011, 106.10: 1570-1580.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21676287 

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/CB15A9730C8FE61D7D8FFAFD6F1A6531/S0007114511002029a.pdf/fish_consumption_in_relation_to_other_foods_in_the_diet.pdf

 

 

Ďalšie zaujímavé články, ktoré by vás tiež mohli zaujímať  Prejsť na články

 

Najčítanejšie články

O káve trochu inak: dá sa piť viac ekologicky?

Imunitný systém je základ vášho zdravia

Nedokážete odolať jedlu? Môže za to hyperpalatabilita!

DEPRESIA postupne ničí dušu a telo. Nedovoľte jej, aby riadila váš život

Prebiotiká a probiotiká – podporte imunitu prirodzene

 

Ak sa vám tento článok páči, zdieľajte ho prosím s ostatnými

Novinky

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie

×