Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma (Curcuma longa)
Ako žlté sušené podzemky alebo ako žltý prášok bola kurkuma známa v Európe už v staroveku. Z Indie a zo Srí Lanky ju vtedy dovážali arabskí obchodníci. V stredoveku bola v Európe známa pod menom "indický šafran". Kurkuma rastie divoko v lesoch južnej a juhovýchodnej Ázie, ale pestuje sa v mnohých teplých oblastiach sveta, napríklad na Srí Lanke, v Indonézii, Číne, Peru, Haiti či na Jamajke.
Je to mohutná trvalka (dorastá až do výšky pol druha metra ) z čeľade (zázvorovité), z ktorej sa využíva zväčšený podzemok podobne ako u zázvoru. Patrí medzi najlacnejšie korenia, avšak liečivé účinky kurkumy sú na nezaplatenie.
Kurkuma účinky
Kurkuma bola hojne využívaná už na začiatkoch ajurvédy, najstaršej celostnej medicíny na svete, ktorej počiatky sa stanovujú okolo roku 2000 pr. n.l. Najcennejšie v kurkume je žlté farbivo - kurkumín, ktorý bol prvýkrát izolovaný už v roku 1815 a intenzívne je preskúmaný najmä v posledných 20 rokoch a výskumy preukázali, že žltý kurkumín má naozaj liečebné účinky na mnohé závažné choroby súčasnej doby.
Kurkuma obsahuje rad bioaktívnych zložiek, takzvané kurkuminoidy, z ktorých najznámejšie a zrejme najlepšie preskúmaný je kurkumín. Má najmenej 150 preukázaných liečivých účinkov, vrátane výrazného protirakovinového pôsobenia. Výzkum ukazuje, že kurkuma nielen dokáže potlačiť skorý vývoj rakovinových buniek, ale môže aj zastaviť progresiu ochorenia a podporiť vlastný antioxidačný systém organizmu. O schopnosti kurkumy bojovať proti nádorom bolo vypracované už veľa štúdií, hlavne v spojitosti s malígnymi léziami dvanástnika, hrubého čreva, konečníka, prsníka a nádorovými metastázami.
Kurkumín ako jeden z mála látok je schopný prejsť cez krvnú bariéru mozgu, preto je považovaný za možný liek na celý rad neurologických porúch, dokonca aj na Alzheimerovu chorobu, parkinsonizmus a niektorí bádatelia sa domnievajú, že by mohol výrazne pomôcť aj pri liečbe následkov mŕtvice. Kurkuma vďaka antioxidačným vlastnostiam zabraňuje vzniku škodlivých beta-amyloidných plakov, čím práve prispieva k prevencii Alzheimerovej choroby. Je dokázané, že v krajinách s veľkou spotrebou kurkumy (India), je viac ako štyrikrát menej chorých ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou.