Chia semienka - Salvia hispanica

Chia semiačka - Salvia hispanica
Šalvia hispánska
V poslednej dobe sa dostávajú na popredné miesta v oblasti zdravej výživy drobné semiačka šalvie hispánskej, známe ako Chia. Ich popularita vo svete sa veľmi rýchlo šíri. Semiačka Chia boli tradičnou potravinou Aztékov a Mayov. Keď sa vydávali na cesty vždy mali, ako výdatný zdroj energie, zásobu semiačok so sebou. Pomáhali im prekonávať drsné podmienky a zvýšiť osobnú výdrž počas vojnových výprav.
Salvia hispanica - Chia semiačka rastú v niektorých oblastiach Južnej a Strednej Ameriky už viac ako 4000 rokov. V dobe okolo roku 900 pred n.l. sa v oblastiach dnešného Mexika používali ako platidlo, čo len potvrdzuje ich vysokú hodnotu a cenu. Salvia hispanica dorastá do výšky 1,5 metra. Podľa druhu sú jej kvety fialovej až bielej farby. Vo vnútri plodu sa nachádzajú malé, hladké, lesklé semienka oválneho tvaru (cca 2 mm dlhé a 1,5 mm široké), čiernošedej až bielej farby.
Názov semiačok Chia pochádza od aztéckeho slova "chian", čo znamená "olejnatý" (sú výdatným zdrojom Omega-3 mastných kyselín). Majú prezývku "zrnká bežcov", pretože podľa povesti majú schopnosť dodať výdrž pri dlhých bežeckých výkonoch.
ČO CHIA semiačka obsahujú
Po mnohých storočiach, kedy boli takmer zabudnuté, sa začali vedci o vlastnosti Chia viac zaujímať. Vďaka tomu je dnes už spoľahlivo dokázané, že majú vysokú nutričnú hodnotu.
Chia je veľmi bohatým zdrojom Omega. Jedná sa predovšetkým o kyselinu alfa-linolenovú, ktorá je nevyhnutnou súčasťou stravy. Tú si organizmus nedokáže vyrobiť sám. Je rastlinným zdrojom s najvyššou koncentráciou Omega-3. Semiačka obsahujú 32% tukov, z ktorých kyselina linolénová (omega 3) predstavuje 63% a linolová (omega 6) 20%. Nachádzajú sa tu vo vzájomnom ideálnom pomere.
Sú bohatým zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov, obsahujú železo, horčík, draslík, fosfor, zinok, vitamíny E a B.
Rovnako nám semiačka Chia poskytujú ľahko stráviteľné bielkoviny, 19-23% ich hmotnosti je proteín.
Obsahujú kvalitnú, rozpustnú vlákninu (27%) vo forme slizu, ktorá napomáha pri znižovaní hmotnosti a obezite.
Neobsahuje lepok, a tak je ideálnou potravinou aj pre osoby trpiace celiakiou.
Po zmiešaní s vodou sa vytvára gél. Semiačka dokážu až 12x zväčšiť svoj objem. Čím dlhšie sú v tekutine, tým viac sa okolo nich vytvára kompaktná gélová vrstva, ktorá má rovnaké vlastnosti. Po konzumácii dávajú pocit sýtosti, uľahčujú vstrebávanie živín a vďaka naviazanej tekutine výborne organizmus hydratujú, čo má priaznivý vplyv pri akejkoľvek fyzickej záťaži.
Vplyv Chia semiačok na náš organizmus
O semiačkách Chia už bolo toho napísané veľa. Ich účinky sú nepopierateľné.
V Spojených štátoch sú Chia známe ako prírodný prostriedok dodávajúci energiu, fyzickú silu a vytrvalosť, teda aj ako ideálna výživa pre športovcov.
Sú významným antioxidantom, môžu byť nápomocné pri znižovaní hladiny cholesterolu (LDL) a triglyceridov v krvi, pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, majú blahodarný vplyv na srdce a cievy, bunkové steny, nervy a imunitu, posilňujú nervový systém, skvalitňujú pamäť, pomáhajú predchádzať vzniku Alzheimerovej choroby.
Vysoký obsah omega-3 podporuje transport živín z tráviaceho traktu, pomáha zlepšiť metabolizmus, umožňuje odstránenie tukov a asimiláciu živín.
Chia semiačka dokážu napomôcť i pri spomaľovaní vstrebávaniu sacharidov a regulácii hladiny cukru v krvi. To je dôvod, prečo sú vhodné pre diabetikov. Štúdie vykonané na University of Toronto ukázali, že u diabetikov, ktorí jedli Chia semiačka po dobu troch mesiacov, došlo k výraznému poklesu hodnôt cukru v krvi.
Môžu taktiež znížiť riziká a príznaky iných ochorení, napr. mŕtvice, niektorých druhov rakoviny, reumatoidnej artritídy, astmy, zápalových črevných ochoreniach, ulceróznej kolitíde i duševných postihnutiach.
Obsah Omega-3 mastných kyselín a jej antioxidačné vlastnosti, pomáhajú udržiavať a obnovovať pokožku, zmierňujú jej zápalové procesy a prejavy akné. Obsah aminokyselín napomáha pri údržbe buniek a prispieva k udržaniu mladistvej pleti. Omega 3 sa používa v kozmetických produktoch, ako pleťový regeneračný prostriedok.
Ako požívať CHIA?
Možno ho pridávať do sladkostí, rôznych výživ, koreniacich zmesí, jogurtov a dokonca aj detskej výživy.
Chia semienka príprava
Semiačka Chia je možné požívať v rôznych formách:
ako gél - nechať namočená niekoľko minút pred jedlom v pohári studenej vody, najlepšie prevarenej alebo minerálne (chlór môže vlastnosti Chia ohroziť). Semiačka vstrebávajú tekutinu a vytvára sa tak želatína. Dobre premiešané môžu byť uložené v chlade až 30 dní.
Je možné ich kombinovať s potravinami alebo tekutinami. Môžeme ich primiešať do džúsu, mlieka, jogurtu, môžeme ich pridať do dresingu na šaláty, do omáčok, polievok, krémov, pudingov alebo omeliet, zákuskov i chleba. Fantázii sa medze nekladú.
Camu camu vitamínový napoj: semiačka zmiešame s vodou, pridáme prášok z Camu Camu - najväčší zdroj vitamínu C. Vytvoríme tak osviežujúci a energizujúci nápoj.
Čo obsahuje 100 gramov Chia semiačok?
Bielkoviny: 20,7 g
Tuky: 32,8 g
Sacharidy: 41,8 g (z toho vláknina je 41,2 g)
draslík 700 mg
fosfor 1,057 mg
vápnik: 714 mg
železo: 16,4 mg
horčík 390 mg
niacín (B3): 613 mg
tiamín (B1): 0,18 mg
riboflavín (B2): 0,04 mg
Vďaka veľkému množstvu antioxidantov môžu byť Chia semiačka skladované roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. To je ich ďalšia výhoda. Sú výborným produktom, ktorý sa hodí na použitie v ďalších potravinách alebo doplnkoch výživy.
text je použitý s dovolením Uncaria ČR, s.r.o.
Upozornenie: Všetky informácie a skutočnosti uvedené v článku slúžia výlučne pre informáciu a poučenie, nenahradzujú akúkoľvek liečbu predpísanú lekárom.