CAIGUA - Cyclanthera pedata L. Schard

CAIGUA - Cyclanthera pedata L. Schard
Ačokča, divoká caihua, quishiu, caygua achoccha, Cyclanthera pedata
SILNÝ, PRIRODZENÝ SPAĽOVAČ TUKOV – CESTA KU ŠTÍHLEJ POSTAVE A NORMÁLNEJ HLADINE CHOLESTEROLU
V Peru je Caigua všeobecne uznávaná ako potravina s nízkymi kalorickými, ale vysokými zdravotnými hodnotami. Popularitu si získala predovšetkým ako „špecialista" na cholesterol, pretože bioaktívne substancie, ktoré sa v nej nachádzajú, majú pozitívny vplyv na metabolizmus tukov.
CAIGUA znižuje hladinu „zlého" cholesterolu LDL, zodpovedného za sklerotické zmeny ciev, a súčasne zvyšuje hladinu „dobrého" cholesterolu HDL. Vďaka týmto vlastnostiam je Caigua využívaná k prevencii artériosklerózy, pretože čistí cievy a tepny od usadenín a tým pomáha predísť srdečným a obehovým ochoreniam. Tým podporuje liečbu vysokého krvného tlaku a cukrovky.
Jeden z výskumov, vykonaný a zdokumentovaný v roku 1995 Gustavo F. Gonzalesem a kol. na Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) w Limie preukázal, že po 12 týždňoch podávania šiestich kapslí (po 200 mg) denne došlo ku zníženiu hladiny LDL cholesterolu o 23% a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu o 42%.
VÝSLEDKY VÝZKUMU TAKTIEŽ UKAZUJÚ ŽE:
dávka 1-2 g denne práškového Caigua znižuje hladinu cholesterolu
• čistí steny tepien a žíl od usadenín cholesterolu
• pomáha pri chorobách obehu krvi
• pomáha predísť artérioskleróze, srdečným ochoreniam, bráni tvorbe kŕčových žíl
• pôsobí ako prevencia srdečného infarktu
• čistí krv
• znižuje vysoký krvný tlak a pomáha jeho stabilizácii
• redukuje nadváhu, metabolizuje tuky a je cennou pomocou v redukčných diétach
• pomáha pri zachovaní správnej telesnej hmotnosti
• redukuje celulitídu
• znižuje hladinu krvného cukru, pôsobí ako prevencia cukrovky a pomáha pri jej liečení
• pomáha prekonávať problémy vyvolané zlými stravovacími návyky
• pôsobí proti bolesti a je používaná pri tráviacich problémoch (žalúdočných a črevných)
• vďaka protizápalovému pôsobeniu pomáha predchádzať reumatickým zmenám kĺbov
• podporuje liečbu roztrúsenej sklerózy multiplex
• spomaľuje procesy starnutia buniek, omladzuje organizmus a pomáha pri uchovávaní zdravia.
Je na mieste i dodať, že v Peru je Caigua spoločne s Hercampuri a Sacha Inchi užívaná ako „omladzovač" organizmu a k redukcii nadváhy a celulitídy. V pestovaní je Peru na prvom mieste. S ohľadom na jej rastúcu popularitu je táto cenná rastlina v súčasnosti pestovaná i v iných častiach Južnej i Strednej Ameriky.
Podľa názoru dietetikov je Caigua veľmi zdravou súčasťou stravy – nazývajú ju „cestou ku štíhlej postave a zdravia bez rizika". Odporúčajú ju užívať 3 mesiace, urobiť 3 týždennú pauzu a eventuálne zas za 3 mesiace kúru zopakovať.
CAIGUA alebo CAIGUI
Cyclanthera pedata L. Schard
Cigua je prastarou peruánskou rastlinou. Je známa už v kultúre Mocha. Rastie v teplom a vlhkom podnebí,. Jej domorodé názvy sú: caygua, caihua, cayhua, achojcha, quishiu, a v jazyku Quechua - achocha alebo achoccha.
Táto silne rozvetvená popínavá rastlina s elipsovitými listami dorastá do výšky až 5 metrov. V neveľkých, nažltlých kvetoch tvaru kalicha, sa tvoria ľahko sploštené plody, pripomínajúce uhorky so zaostreným koncom. Plody dosahujú dĺžky až 20 cm, farbu majú tmavo zelenú až bielu a ich nerovnomerný povrch je pokrytý jemnými tŕňmi.
Dozreté plody sú bohaté na minerálne látky, pektíny, vlákninu, bielkoviny, uhľovodány a tukové zložky. Obsahujú i kyselinu galakturonovú, dihydroxitriptamín, živica, minerálne látky (fosfor), vitamíny – hlavne B a C, lipoproteíny a steroidné látky: β-sitosterol a jeho 3-β-D-glukosid.
V Peru je Caigua všeobecne uznávaná ako potravina s nízkymi kalorickými, ale vysokými zdravotnými hodnotami. Popularitu si získala predovšetkým ako „špecialista" na cholesterol, pretože bioaktívne substancie, ktoré sa v nej nachádzajú, majú pozitívny vplyv na metabolizmus tukov.
Znižujú hladinu „zlého" cholesterolu LDL, zodpovedného za sklerotické zmeny ciev, a súčasne zvyšujú hladinu „dobrého" cholesterolu HDL.
Vďaka týmto vlastnostiam je Caigua využívaná k prevencii artériosklerózy, pretože čistí cievy a tepny od usadenín a tým pomáha predísť srdečným a obehovým ochoreniam. Okrem iného podporuje liečbu vysokého krvného tlaku a cukrovky.
Všetky časti Caigua sú zdravé.
• Mleté semená, užívané na lačno, pomáhajú k odstráneniu cudzopasníkov, odvar z nich je užívaný ku zníženiu krvného tlaku.
• Surová šťava sa používa pri zápaloch uší ako vonkajší obklad.
• Taktiež plody a listy pôsobí protizápalovo a po rozomletí sa používajú ako obklady na znečistenú alebo infikovanú pokožku.
• Surové alebo varené plody pomáhajú pri cukrovke a obehových problémoch. Pôsobí taktiež proti bolesti, protizápalovo v prípadoch ochoreniach dýchacích ciest a taktiež pri ochoreniach kĺbov.
• Mladé listy a vetvičky môžu slúžiť ako hodnotná zelenina a korene sa používajú k čisteniu zubov.
Caigua sa používa ak surová, tak i varená. Plody, očistené od semien, sa plnia mäsom, rybami alebo syrom a zapekajú sa. Je možné ich i nakladať ako uhorky alebo používať vo forme prášku.
Zložky obsiahnuté v Caigua sú dokonalým regulátorom metabolizmu sacharidov a tukov. Významnou mierou znižujú ich hladinu vďaka donúteniu organizmu ku spaľovaniu rezerv. Pomáhajú tak k účinnému znižovaniu hmotnosti u osôb s nadváhou, bez narušenia rovnováhy ich organizmu.
Priaznivý zdravotný účinok tejto rastliny bol analyzovaný a potvrdený množstvami výskumov a testov. Boli urobené hlavne v Peru, domovine Caigua a vďaka nim táto rastlina získava stále väčšieho uznania ako funkčná potravina.
text je použitý s dovolením Uncaria ČR, s.r.o.
Upozornenie: Všetky informácie a skutočnosti uvedené v článku slúžia výlučne pre informáciu a poučenie, nenahradzujú akúkoľvek liečbu predpísanú lekárom.